ANTAGNINGSRUTINER



Antagningsrutiner Grundskolan

I grundskolan antas elever i turordning (kötid). 



Viktiga datum inför antagningen 24/25


  • 14 jan (söndag) Ansökan stänger kl 23.59
  • 18 jan (torsdag ) Antagningsbesked skickas ut till alla sökande
  • 28 jan (söndag) Sista svarsdag för första antagningen, då ska sökande också  lämna besked om språkval samt information gällande eventuellt särskilt stöd och extra anpassningar (detta så att Lundsbergs skola resursmässigt kan rusta sig för kommande läsår)
  • 30 jan (tisdag) Löpande reservantagning påbörjas
  • feb-april  Onboarding-samtal för antagna elever
  • 14 juni (fredag) Deadline att skicka in överlämningar i samtliga ämnen från åk 7 och 8,  samt alla terminsbetyg åk 7 och 8.
  • Början av juni Antagna elever faktureras 


Antagningsrutiner Gymnasieskolan

Lundsbergs skola följer de riktlinjer som SKR tar fram inför varje läsår. Tidsplanen kan se olika ut från år till år med anledning av datumens placering i arbetsveckan. Lundsbergs skola har dock valt att styra upp reservantagningen till olika datum istället för löpande reservantagning.



Viktiga datum inför antagningen 24/25

  • Styrelsemöte jan  Styrelsen fattar beslut om antalet platser per årskurs och program
  • 15 jan (måndag)    Ansökan öppnar (Om en elev ansökt tidigare än detta datum efterlyser skolan en bekräftelse av sökanden för att säkerställa att ansökan fortfarande är aktuell och stämmer då också av valens rangordning och språkval)
  • 15 feb (torsdag)  Ansökan stänger kl 23.59
  • 16 april (tisdag)  Preliminär antagningspoäng skickas ut via mail till de sökande och ansökan öppnar för omval
  • april-juni  Avstämningssamtal för preliminärt antagna elever som ej tidigare läst vid Lundsbergs skola
  • 15 maj (onsdag) Ansökan stänger för omval kl 23.59
  • 16 juni (söndag) Sista dag för komplettering av ansökan (Slutbetyg grundskolan) 
  • 20 juni (tisdag) Styrelsen fastställer antagningen senast 20 juni
  • 25 juni (tisdag) Resultatet av slutliga antagningen publiceras /skickas ut
  • 2 juli (tisdag) Sista svarsdag på slutantagningsbeskedet (Sista dag att inkomma medbetyg från eventuell lovskola för att vara med i reservantagning 1)
  • augusti  Fortsättning avstämningssamtal nytillkomna antagna
  • Början av augusti  Nyantagna elever faktureras (återkommande elever i gymnasiet faktureras i juni)
  • 4 juli (torsdag) Reservantagning 1 (sista svarsdag fredag 2 augusti) 
  • 7 augusti (onsdag)    Reservantagning 2 (sista svarsdag 8 augusti) 
  • 9 augusti (fredag)  Reservantagning 3 (sista svarsdag 13 augusti)
  • 14 augusti (onsdag)Reservantagning 4
  • 15 aug - 23 september Löpande reservantagning



Preliminärantagning

Efter att ansökningsperioden har stängt görs en första preliminär antagning, som baseras på de sökandes höstterminsbetyg. Under den preliminära antagningen sker ingen verklig tilldelning av platser, däremot kan eleven jämföra sina betyg med lägsta antagningsgränsen och få en uppfattning om möjligheten att bli antagen. Det görs ingen preliminär antagning för dem som söker inom fri kvot, exempelvis om man söker med utländska betyg eller har uppgett särskilda omständigheter. Det är först vid slutantagningen som besked om antagning ges.


Omvalsperiod

I mitten av april får elever som gjort en ansökan till gymnasiet på Lundsbergs skola ta del av den preliminära antagningsstatistiken och då jämföra sina betyg med de preliminära antagningsgränserna. Därefter öppnar omvalsperioden. Under omvalsperioden kan eleverna lägga till val, ta bort val eller ändra i rangordningen av sina val. Eleven kan alltså göra en helt ny ansökan om hen vill och ändå ha samma chanser som de som sökte till utbildningen redan i första ansökningsperioden. Däremot är det kritiskt att eleven gör klart sin ansökan senast sista dag för omval i mitten av maj, annars räknas det som ett sent val och eleven prövas då i mån av plats på sina nya val i antagningen. Gör eleven inga ändringar i sin ansökan under omvalsperioden så är det den ansökan som gjorts i första ansökningsperioden som gäller.


Slutantagning

Eleven prövas för antagning på val som hen är behörig till. Om meritpoängen räcker till ett högre val och eleven antas till detta så stryks de utbildningar som ligger under detta val i ansökan, en elev kan endast antas till en utbildning. Om eleven lägger till en ny utbildning i sin ansökan efter slutantagning så hanteras den som ett sent val och hen prövas till sådan utbildning endast i mån av plats, dvs efter alla eventuella reserver som hade gjort valet till utbildningen under omvalsperioden i maj.


Reservantagning

När platser blivit fördelade i slutantagningen får samtliga antagna sökande möjlighet att tacka ja eller nej till sin plats. De får också välja om de vill stå kvar som reserver till högre val eller inte. En reserv är en behörig sökande som inte har blivit antagen till en utbildning, eftersom andra sökande gått före i urvalet och fyllt alla platser på utbildningen. Däremot kan platser bli tillgängliga om de redan antagna tackar nej till sina platser eller i sin tur blir antagna till högre val. Antagningen till sådana platser sker i tre reservantagningar. En sökandes plats i reservlistan kan också förändras mellan slutantagningen och reservantagningen, eftersom ny information kan inkomma till skolans antagningsgrupp, exempelvis rättelser av betyg. Efter den första reservantagningen får sökande åter möjlighet att tacka ja eller nej till sin plats, varefter en andra reservantagning görs och så vidare.


Fri kvot

För sökande som har utländska betyg eller starka särskilda omständigheter, finns det möjlighet att bli antagen till en utbildning vid sidan av den vanliga antagningen. Det kallas då för att du blir prövad i fri kvot, som är reserverad för ett begränsat antal platser på en utbildning.


Vad är fri kvot?


Den fria kvoten är ett visst antal platser på en utbildning som sätts åt sidan för sökande med utländska betyg eller starka särskilda skäl. Det är den kommun eller friskola som står för utbildningen som beslutar om hur många platser som tillsätts med sökande i fri kvot. Det finns alltså inte ett bestämt antal platser i fri kvot på olika utbildningar.

Eleven gör ingen speciell ansökan för att bli prövad i fri kvot. Eleven ansöker som vanligt, men dokument med utländska betyg eller särskilda skäl bifogas till ansökan. Det är sedan Lundsbergs skola som bedömer om du kan antas i fri kvot.


Behörighet


För att kunna antas i fri kvot måste eleven vara behörig till utbildningen hen har sökt. Prövningen i fri kvot innebär alltså inte att eleven går vid sidan av behörighetskraven för den utbildning som sökts. Om eleven har utländska betyg behöver de alltså motsvara det som krävs för att vara behörig och om eleven har särskilda skäl, så behöver eleven fortfarande ha minst godkänt i de ämnen som krävs för behörighet.

För behörighet till nationella program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Om eleven gått en utbildning som saknat sådana kurser, behöver betygen kompletteras för att eleven ska få denna behörighet. Grundskoleämnen kan läsas på distans via Sofia Distans. Det är då hela årskurs 9 års svenska eller svenska som andraspråk som läses. 

Bedömningen av utländska betyg och vad de motsvarar i det svenska systemet görs av kommunen eller friskolan som du sökt till. Det finns ingen standard eller reglering för dessa bedömningar. 


Utländska betyg


Om du har läst grundskolan på en skola som inte följer svensk läroplan, så har du utländska betyg. Det kan gälla skolor i Sverige, såsom IB-skolor eller Tyska Skolan, eller skolor utanför Sverige.

Utländska betyg kan inte jämföras med svenska grundskolans betyg och därför kan inte elever med utländska betyg konkurrera med betygspoäng på samma sätt som elever från svenska grundskolan. I stället prövas eleven i fri kvot.

Betygsdokument som är utfärdade på engelska, norska, eller danska behöver inte översättas innan de skickas in. För betygsdokument författade på övriga språk behöver en översättning av dokumentet bifogas. Översättningen ska vara på svenska eller engelska och bör utföras av opartisk översättare (inte av elev eller anhörig till elev)

Elever som går i skolor som avslutar sina studier senare än sista dag för komplettering av betyg kan ansöka om uppskov för inlämning av slutbetyg.


Särskilda skäl


Om en elev på grund av särskilda omständigheter har fått sämre betyg än hen borde ha haft, så kan eleven bli prövad i fri kvot. Det gäller främst starka medicinska eller sociala skäl, såsom långvarig sjukdom eller mobbing. Skälen behöver intygas med dokument som bifogas till ansökan, primärt av elevens studie- och yrkesvägledare.

Antagning

Beslut om antagning i fri kvot görs först vid slutantagningen. Det fattas alltså inga preliminära beslut om antagning i fri kvot i samband med den preliminära antagningen.


Sena val


Om en elev behöver göra en ny ansökan, eller göra ändringar i sin ansökan efter att ansökningsperioden har stängt så ska antagningen på Lundsbergs skola kontaktas. Det är i första hand Karin Notes (Admin) som kontaktas, i de fall rådgivning är önskvärt kontaktas Sofie Engström (SYV)


Ny ansökan


Om eleven inkommer med en första ansökan när ansökningstiden gått ut, så blir alla val i ansökan betraktade som sena. Eleven hamnar alltså på alla sina val efter alla andra behöriga sökande som gjort ansökan i tid.


Flytta upp val


Om en elev flyttar upp ett val i sin ansökan när ansökningstiden gått ut, alltså ändrar rangordning så att detta val kommer högre, så blir valet betraktat som sent. Därmed kommer andra sökande, som inte har gjort valet sent, före i kön. Elever tjänar alltså ingenting på att flytta upp ett val i sin ansökan, så att det får en högre valrang. Tvärtom så försämrar det elevens möjligheter att bli antagen på detta val.


Ta bort val


En elev kan radera val i sin ansökan när ansökningstiden gått ut. Så länge rangordningen inte ändras på kvarvarande val, påverkas inte möjligheterna att bli antagen till dessa. Ett raderat val står kvar på sin plats i ansökan, men då som ett raderat val.


Särskilda skäl


Det kan finnas starka skäl utanför den sökandes kontroll till att ansökan eller ändringar gjorts sent. Finns det sådana särskilda skäl kan den sökandes val betraktas som gjorda i tid och blir alltså inte sena val. Särskilda skäl behöver styrkas av tredje part och godkännas av antagningen på Lundsbergs skola, för att sökandes val ska bli betraktade som gjorda i tid.

Exempel på särskilda skäl:

  • Längre tids sjukfrånvaro – intygas av ansvarig på skolan eller läkare
  • Sociala skäl – intygas av socialtjänst, kurator eller ansvarig på skolan
  • Särskilda omständigheter på skolan som givit till följd att ansökan inte lagts in i tid – intygas av ansvarig på skolan.







KARIN NOTES

Tel: 0550 - 740 500

Mail: karin.notes@utb.lundsbergsskola.se


Share by: